Dbaj o zdrowie
Nowości na rynku tłuszczów do smarowania.
W nowej margarynie RAMA 3 oleje znajdziesz to, co najlepsze w tłuszczach, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety. Czy stojąc w sklepie przed półką z olejami zastanawiałeś się kiedyś czym jedne różnią się od drugich? Czy wiedziałeś, że olej słonecznikowy słynie z bogactwa witaminy E, rzepakowy z bardzo korzystnych proporcji kwasów tłuszczowych, a kukurydziany jest odporny na wysoką temperaturę?
Rama Classic 3 Oleje
Na rynku pojawiła się margaryna RAMA o udoskonalonej recepturze - Rama Classic 3 oleje. Jej podstawę stanowi połączenie oleju rzepakowego, słonecznikowego i kukurydzianego. Taka kombinacja gwarantuje dostarczenie organizmowi dużej dawki cennych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te odgrywają kluczową rolę w budowie i rozwoju połączeń nerwowych u dzieci, występują głównie w tłuszczach roślinnych i oraz umożliwiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wybierając nową RAMĘ uzyskujemy zatem optymalną dawkę niezbędnych składników odżywczych. Nowa RAMA nie zawiera szkodliwych dla zdrowia tłuszczów trans.
Olej rzepakowy
Oliwa z oliwek krajów Północy - ze względu na swoje właściwości, nazywany jest olej rzepakowy. Jest dobrym źródłem witaminy E, zawiera (ok.6%) czyli najmniej spośród wszystkich olejów nasyconych kwasów tłuszczowych. Proporcje poszczególnych kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym ustalają się idealnie z punktu widzenia dietetyki. Olej rzepakowy zawiera 10% kwasu linolenowego, a.także prawie tyle kwasu oleinowego co oliwa z oliwek.
Olej słonecznikowy
Jest także doskonałym źródłem kwasu linolowego - zawiera go aż 71%, zawiera największe ilości witaminy E spośród wszystkich olejów. Kwas linolowy to niezbędny składnik zdrowej diety, jeden z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6..
Olej kukurydziany
Zawiera ok. 60% kwasu linolowego (omega-6) oraz dużą ilość naturalnej witaminy E. Atutem oleju kukurydzianego jest jego odporność na wysoką temperaturę. Składniki te biorą udział w hamowaniu procesu starzenia się, wywierają korzystny wpływ na układ rozrodczy, mięśniowy i naczyniowy.
Zalecenia
Spożywając cztery kromki ciemnego pieczywa posmarowanego margaryną Rama Classic 3 Oleje zaspokajamy 18% dziennego zapotrzebowania na:
kwasy tłuszczowe omega-3,
witaminy A, D, E
kwasy tłuszczowe omega-6
Więcej informacji udziela:
Magdalena Grabala i Joanna Głuchowska
Feedback / Hill & Knowlton - Agencja PR dla marki Rama
tel.: +48 (22) 646 22 02